Urinkolbe

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin

En urinkolbe kan være en stor hjælp for ældre, men generelt for mennesker, der har udfordringer med at komme på toilettet. Det kan være gangbesværede eller sengeliggende personer, der har svært ved at komme fra sengen og ud til toilettet i tide.

Hvad enten det er dag eller nat. Hvad det er for et hjælpemiddel, og hvordan og hvem den kan hjælpe, kan du læse mere om i det følgende.

Urinkolber til mænd og kvinder:

Hvad er en urinkolbe?

En urinkolbe er en mindre beholder, der er egnet til for eksempel at have ved sin seng. Eller måske med i bilen eller andre steder, hvor man ikke umiddelbart kan komme på toilet. Der findes flere forskellige slags og udformninger af en sådan kolbe. Men ens for dem er, at de er lavet, så de er så praktiske som muligt at bruge. Til når man har brug for at lade vandet andre steder end på toilettet. Dertil kommer en lukning, det kan være et låg, således at urinlugten bliver begrænset. Det er dog meningen, at beholderen skal tømmes forholdsvist kort tid efter, der er kommet urin i. Men kolben kan være et utrolig hensigtsmæssigt og praktisk hjælpemiddel for flere typer af brugere. Et hjælpemiddel der gør, at man kan ”komme af med vandet”, selv om man af den ene eller anden grund er forhindret i at komme på toilettet, enten fordi man ikke kan selv uden en toiletforhøjer eller en kørestol, eller fordi tiden ikke er til det.

Hvordan bruges en urinkolbe?

Den bruges ved, at man skal placere kolben, så man kan tisse direkte ned i den, mens man sidder i eksempelvis sengen. Hertil må man finde en position/siddestilling, hvormed man bedst kan lykkes med det. Herefter sørger man for at lukke kolben, for eksempel med et medfølgende låg, og stiller den fra sig. Man skal være opmærksom på, at låget ikke nødvendigvis slutter tæt, men har den primære funktion at begrænse urinlugten. Af den grund bør kolben ikke vendes rundt efter brug, men tømmes i toilettet umiddelbart efter anvendelse.

Hvem kan bruge urinkolber?

Der kan være mange forskellige brugere af en urinkolbe. Som nævnt er det et praktisk og oplagt hjælpemiddel for sengeliggende personer, eller gangbesværede der kan have svært ved at komme på toilet. Da er en kolbe i plastik, der kan bruges igen og igen, en god ting at have ved plejesengen. Hertil kan man desuden købe et tilhørende stativ til at stille den i, ligesom man kan få rengøringsbørste til. Man tænker måske, at det kun er mænd, der kan bruge urinkolber. Men der findes kolber til både mænd og kvinder. De er naturligvis forskellige i udformningen, da mænd og kvinders anatomi jo også er ret forskellige. Men det kan lade sig gøre for både mænd og kvinder. Der er andre mennesker end sengeliggende og gangbesværede, der kan have glæde og gavn af at have/bruge en urinkolbe. For eksempel kan de, for både mænd og kvinder, være enormt praktiske at have med sig, hvis man er på tur. På en lang køretur, hvor adgang til toilet er begrænset. På lange vandreture, cykelture eller andet, hvor man mangler et alternativ til at bruge naturens eget toilet. Eller måske til koncerter, hvor toiletkøen er uoverskuelig. Der er mange situationer, hvor kolben kan vise sig praktisk. Og den findes både som den mere permanente kolbe og engangskolbe – og til både mænd og kvinder.

VIDEOER: Hjælp & Vejledning til Urinkolber

8 Bedste Urinkolber

8 Best Portable Urinals 2018

ADL Neurotech – Unisex Urinkolbe
ADL Neurotech - Unisex Portable Urinal

Test af Urinkolber
Testing Portable Urinals

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *