Toiletstol – din hjælper til et mere bekvemt toiletbesøg

toiletstol

5 måneder siden |  0 comments  |  Udstyr

Kronisk sygdom og alder kan være nogle af årsagerne til, at man begynder at få flere problemer og udfordringer i hverdagen. Det kan også være, at man – midlertidigt – kan opleve problemer i forbindelse med en operation eller langvarig skade. Uanset årsagen, kan nogle af vanskelighederne optræde i forbindelse med mange af de hverdagsting, man ellers er vant til at kunne klare selv. For eksempel at komme op af sengen, tage tøj på, tage bad, lave mad, klare toiletbesøg og mange andre ting. Heldigvis findes der en lang række af velkonstruerede og praktiske hjælpemidler. Hjælpemidler, der på hver deres måde kan være med til at give brugeren en sammenhængende hverdag. Hvor man, trods motoriske udfordringer, i en eller anden grad kan klare sig selv. Et af disse nyttige hjælpemidler er en toiletstol, som du kan læse mere om herunder.

Hvad er en toiletstol?

En toiletstol er en stol, der er beregnet til at bruge på toilettet, lidt som en toiletforhøjer. Den er sådan udformet, at den kan hjælpe med at gøre toiletbesøget til noget overkommeligt. For nogle ældre og/eller svagelige mennesker kan det nemlig være meget udfordrende at komme på toilettet. Fordi man er udfordret på balancen, fordi man er gangbesværet, og/eller hvis man ikke har så mange kræfter at gøre med. For eksempel kan det være svært at komme helt ned at sidde på et toilet – og rejse sig op igen. Ligesom man måske har brug for noget at holde ved før, under og efter toiletbesøget. Her kan toiletstolen vise sig at være et fantastisk middel, der er behjælpelig med både balance og støtte under toiletbesøget.

Hvad kendetegner en toiletstol?

En toiletstol – eller bækkenstol - ligner i det store og hele en simpel stol med armlæn og ryglæn. Der er dog et hul i midten af sædet – netop beregnet til toiletbesøg. Dette gør den praktisk til formålet, idet man blot stiller den henover et almindeligt toilet. På den måde har man den gode støtte, mens man er på toilet. Man kan i nogle tilfælde benytte selve toiletstolen som toilet, hvis den er indrettet, så der kan sættes et bækken på under sædet. Dette gør, at man er uafhængig af at nå ud på toilettet. Som udgangspunkt hedder denne type stol dog en bækkenstol.

Findes der forskellige typer af toiletstole?

Som det blev nævnt ovenfor, findes der både toiletstole og bækkenstole. Som udgangspunkt er det to forskellige typer af stole til toiletbrug, og alligevel er de to sider af samme sag. Udgangspunktet for en bækkenstol er, at der altid medfølger et bækken. Og udgangspunktet for en toiletstol er, at den altid kan bruges henover et toilet. Men ofte ses det, at man også får et bækken med til en toiletstol, ligesom man ofte også vil kunne bruge en bækkenstol henover et toilet. På den måde lapper de to typer af stole til toiletbrug ofte indover hinanden – og forstås tit som samme produkt. Derudover kan de to typer stole i mange tilfælde også bruges som badestol. Generelt findes hjælpemidlet i flere forskellige udgaver. For eksempel udstyret med hjul, hvilket for nogle mennesker kan være praktisk. Men der findes også modeller uden hjul. Ved nogle modeller kan man i øvrigt slå armlænene tilbage, og man kan også justere på benene ved nogle typer. Der findes også modeller, som man kan bruge som en almindelig stol, der er komfortabel at sidde på, og som er praktisk indrettet.
Har man svært ved toiletbesøg kan man også investere i et toilet med skyl og tørring, men det vil typisk være en større udskrivning.

Hvilken toiletstol skal jeg vælge?

Det handler om at gøre sig bevidst om ens egne behov, samt at kigge på udvalget af de forskellige typer og modeller af de praktiske stole. Det er mest optimalt, at brugeren selv er involveret i beslutningsprocessen, for at stolen bliver så optimal som muligt i forhold til behovene. Skal der være hjul på? Skal der medfølge bækken, samtidig med at man også kan bruge den henover et toilet? Skal stolen kunne klappes sammen efter brug? Skal armlænene kunne slås tilbage – og andre lignende forhold. Man skal også huske at tage hensyn til brugerens størrelse og vægt, da det spiller en rolle i forhold til stolens størrelse og udformning. Samlet er der en del ting at overveje, før man køber en toiletstol. Men finder man den rette, kan den være en fantastisk hjælp i hverdagen.

VIDEOER: Hjælp og vejledning til toiletstole

Toiletstol/Bækkenstol fra LivetSomSenior.dk

Ocean II Bad- & Toiletstol fra Invacare Danmark

Bade- & Toiletstol med hjul fra SimpleCare

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

Komplet Guide: Find den rigtige armstøtte

  • hok.dk
  • 0 Comments
  • 5 måneder siden

Varmepude - til afhjælpning af muskelspændinger

  • hok.dk
  • 0 Comments
  • 5 måneder siden

Sengeklodser - til en højere seng

  • hok.dk
  • 0 Comments
  • 5 måneder siden