Sådan vælger du den rigtige seniorstol

seniorstol

3 måneder siden |  0 comments  |  Udstyr

Når man bliver ældre, bliver kroppen som regel også mere stiv og øm. Derfor er det vigtigt, at seniorhjemmet indrettes med møbler, der er nemme at håndtere - som en otium stol. Det skal helst ikke kræve for mange kræfter at bruge dem. Hertil skal de heller ikke give unaturlige vrid eller tvinge kroppen ud i yderpositioner ved brug. De skal være brugervenlige, robuste, komfortable og ergonomiske.

Hvad er en seniorstol?

Seniorstole bliver også kaldt for ”otiumstole”. Otiumstol er måske et lidt mere flatterende navn, idet det refererer til alderdommen som tidspunktet i livet, hvor man har tid til kunst, kultur og hyggelig adspredelse. Det får det til at lyde som om, at stolen er designet til dybe tanker, gode bøger og velfortjent afslapning. Seniorstol er mere neutralt og måske også mere retvisende – for det handler ikke kun om, at disse stole skal være gode at sidde i. Det handler om, at de skal gøre hverdagen lettere for ældre. At svare på hvad en seniorstol er, er ikke helt nemt. Seniorstole ser nemlig meget forskellige ud, og har mange forskellige funktioner. Fra helt almindelige lænestole med justerbar ryg og en god fodskammel til højteknologiske stole med motorer, der muliggør mange funktioner og indstillinger via fjernbetjening.

Hvordan vælger du en seniorstol med de rigtige mål?

Det absolut vigtigste er, at din nye seniorstol passer til din krop og dine udfordringer. Det betyder for det første, at stolen skal have de rigtige mål, så du kan sidde ergonomisk korrekt. Når du sidder almindeligt ned i stolen, og din ryg er rank, skal dine fødder ligge fladt på gulvet. Dine lår og dine underben skal danne en ret vinkel. Det samme gælder din over- og underarm, når du ligger armene på armlænet. Hvis ikke du har mulighed for at tage ud og prøve stolen, kan du få et familiemedlem til at hjælpe dig med at måle dine bens og armes længde, og derved vælge stolen ud fra målene. Ellers kan det også være en løsning af købe en seniorstol med justerbar højde. Justerbar højde er især godt, hvis stolen er elektronisk, idet det også gør det nemmere at komme ned i og op af stolen. Den kan hæves når du skal sætte dig, sænkes mens du sidder, og så hæves igen inden du skal rejse dig. Ved at sidde i en stol, der bevirker, at du sidder ergonomisk korrekt, højner du både siddekomforten og dit velvære generelt. Når du sidder ergonomisk korrekt, belaster du nemlig dine led mindst muligt.

Hvordan vælger du en seniorstol med de rigtige funktioner?

Om stolen skal være med elektrisk motor eller manuel, kommer an på dine behov. Har du eks. gigt i fingrene, meget dårlig ryg eller andet, der gør det svært at indstille stolen manuelt, er det en rigtigt god idé med en stol med elektrisk motor og fjernbetjening. En anden fordel ved seniorstole med elektrisk motor er, at du kan sætte dig ned først, og så indstille stolen mens du sidder, til den har præcis den indstilling, du ønsker. Så skal du heller ikke rejse dig, hvis du fx ønsker at skifte fra siddende til liggende stilling eller omvendt. Mange af dem har også en fodskammel indbygget, som kan slås til og fra via fjernbetjening (en klap forrest i stolen). Har du meget svært ved at komme ned i og op af stolen, er kan det være en god idé med en seniorstol med såkaldt ”katapultsæde”. Dette er ikke så voldsomt, som det lyder. Det er en funktion, hvor stolen tipper, så du forsigtigt ”skubbes” op af stolen, når du skal op. Dette er kun muligt i seniorstole med elektrisk motor og fjernbetjening. De elektroniske stole kommer hertil med en lang række af ekstra lækre funktioner såsom justerbar varme og massage i sæde, ryg og fodskammel.

Hvordan finder du en seniorstol i et design, der passer dig?

Seniorstole forhandles i dag mange forskellige steder, i mange forskellige prisklasser – og selvfølgelig i mange forskellige designs, som f.eks. en vela stol. Uanset om du er til læder eller tekstil, store eller små stole, så kan du garanteret finde en seniorstol, som passer perfekt ind i din indretning. Det handler kun om, at du finder ud af, hvilke mål og funktioner, du har brug for. Det rigtige design skal du nok finde! Afslutningsvist har du her en opsummeret liste over overvejelser du kan gøre dig, inden du shopper videre efter din nye bedste ven. De er delt op i ergonomi, brug, udfordringer samt magelighed og komfort:

  1. Ergonomi: Hvad er dine mål?
  2. Brug: Hvad skal stolen bruges til? Læsning, TV, middagslur, formiddagskaffe, etc.?
  3. Udfordring: Hvor svært har du ved at komme ned i og op af stole?
  4. Udfordring: Har du brug for ekstra støtte til ryg og ben?
  5. Udfordring: Har du svært ved at indstille stolen selv?
  6. Magelighed og komfort: Ønsker du sædevarme, massage og fuld automatik?
God shoppelyst!

VIDEOER: Hjælp & Vejledning til Seniorstole

Seniorstol med løftefunktion

Sådan Finder Du Den Rigtige Seniorstol med løftefunktion

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :