Læsestativ

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin

Der er mange situationer, hvor vi alle – i alle aldre – læser. Det kan være i sengen om aftenen, hvor man læser i et blad eller en bog, før man skal sove. I køkkenet, hvor man har slået op på en bestemt opskrift i en opskriftsbog. Eller hjemme på kontoret, hvis man eksempelvis er studerende og læser i/bruger mange bøger ad gangen. Eller i mange andre sammenhænge i hverdagen, hvor man bruger/læser eller slår op i en bog eller et blad. Uanset sammenhængen kan et læsestativ for mange være et nyttigt redskab i forhold til at gøre læsningen praktisk og behagelig. Læs mere om hvorfor i det følgende.

Læsestativer

Hvad er et læsestativ?

Et læsestativ fås i forskellige udformninger – og også med andre benævnelser. Selve stativet kan minde lidt om et nodestativ, der jo har til formål at holde nodepapirerne på plads, mens musikudøveren spiller musik. Det er meget praktisk, at man ikke selv skal holde på noderne, mens man spiller, da man jo bruger hænderne til at spille med. På samme måde kan et læsestativ holde fast på den bog eller det blad, man læser i, uden at man skal have hænderne på det. Det kan være meget praktisk, når man for eksempel står i køkkenet og laver mad. Stativet kan stå pænt på bordet og holde fast i opskriftsbogen på den rigtige side, mens man laver mad. Uden, at bogen klapper sammen. Derudover kan opskriften på den måde stå oprejst og er lettere at læse, end når den ligger ned. Men stativet er som sagt også praktisk i mange andre sammenhænge. For eksempel for den studerende, der har brug for at have et opslagsværk stående åben på den rigtige side, mens der skrives og læses andre steder. Eller for læsehesten, der finder det anstrengende eller hårdt for fingre og/eller arme at holde ved den tykke roman, mens der læses.

Hvordan bruges et læsestativ?

Et læsestativ er indrettet, så man kan indstille det på den måde, det passer læseren bedst. Det vil sige, at man kan justere, læsevinklen – hvor skråt eller lodret, bogen skal hælde/stå, mens man læser. Dette er en stor fordel, idet det kan være med til at forebygge ondt eller hold i nakken. Når man har fundet den rette indstilling, er det blot at ”spænde” bogen fast på stativet, hvor to ”klapper” holder fast på bogens to åbne sider. Især ældre eller andre svagtseende vil typisk bruge læsestativet sammen med en læselup eller et forstørrelsesglas.

Er der andre lignende muligheder?

Et læsestativ – eller en læseklap, som den også kaldes, er rigtig god til de situationer, hvor man ønsker at have bogen/bladet til at stå oprejst. Men sidder man for eksempel i sofaen eller sengen med en bog eller et blad i skødet, er stativet måske ikke den bedste løsning. Alt afhængig af, hvordan man sidder, selvfølgelig. Men det kan være, at en læsepude vil kunne fungere bedre for en her. Selv om den grundlæggende funktion på de to typer dybest set er den samme, er der alligevel en forskel. For som navnet antyder, er der her tale om en pude. Læsepuden har en praktisk størrelse, der måske for mange synes lettere at flytte rundt på, og så er den let og behagelig at have på skødet. Fyldet i puden er små kugler, der gør, at både store og små bøger står godt og stabilt – i hvilken som helst læsevinkel. På den måde er læsepuden et godt alternativ til det lidt større og ret stabile læsestativ… Der til gengæld kan være en meget nyttig hjælper ved ethvert bord, der skal læses ved.

VIDEOER: Hjælp & Vejledning

Læsestativ i Træ

Læsestativ træ fra LivetSomSenior

Læsestativ i Plastik
Læsestativ plastik fra LivetSomSenior

Lecco – Læsestativ
Lecco - Læsestativ

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *