Berøringsfri armatur / vandhane

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin

Badeværelset forbinder de fleste med renlighed og hygiejne – vand og sæbe. Men vandhaner kan være lidt af nogle bakteriesamlere, fordi vi rør dem før vi har vasket fingrene. Det gælder selvfølgelig også vandhaner i køkken og andre steder. Et berøringsfri armatur er det absolut mest hygiejnisk, fordi man ikke behøver røre det, for at vaske fingrene. Det betyder, at der ikke bliver overført bakterier fra person til person – og derved nedsættes bl.a. risikoen for at smitte af sygdomme. Hertil er berøringsfri armaturer også nemme at gøre rene, da de ikke har håndtag og andre kringelkroge, der kan være svære at komme ind i. Samtidig sparer berøringsfri armaturer også på vandet, fordi det sikrer, at man kun bruger det vand, man har brug for.

Armaturer:

Hvorfor sparer jeg vand ved brug af berøringsfri armatur?

Mange har ikke lyst til at røre ved vandhanen med sæbe på fingrene – for så kommer der sæbe på armaturet. Derfor lader de det løbe, mens de sæber fingrene ind. På samme måde er der mange, der lader vandet løbe unødvendigt længe, når de børster tænder. Skal ansigtet vaskes med sæbe, er det ligeledes fristende at lade vandet løbe, idet øjnene er lukkede, så længe man har sæbe i ansigtet. Et berøringsfri armatur tænder kun for vandet, når du reelt set skal bruge vand – og slukker for det igen, når du laver noget andet. Som fx at vaske fingre eller børste tænder. Derved sparer du helt automatisk en del vand ift. at have en almindelig, manuel vandhane.

Hvordan fungerer berøringsfri armaturer?

Berøringsfri armaturer fungerer via en sensor, som sidder på stammen af hanen. Når man bevæger hænderne under den berøringsfri vandhane, aktiveres den, så der kommer vand ud. Temperaturen justeres som regel på en lille tap på siden af hanens stamme tæt ved vasken. Typisk vil man sammen med et berøringsfrit armatur også installere en berøringsfri sæbesdispensor og en berøringsfri skraldespand. Er der tale om en ældrebolig kan man også typisk fuldende det håndfri badeværelse med et toilet med skyld og tørring.

Hvor får sensoren strøm fra?

Sensoren, der sidder i berøringsfri armaturer, får strøm fra et medfølgende batteri. Batteriet holder selvfølgelig i lang tid. Når det en dag løber tør, er det både nemt at skaffe et nyt batteri og selv udskifte det. Batterier til de forskellige modeller kan købes i mange online såvel som fysiske butikker.

Må du selv installere dit berøringsfri armatur?

Det er ikke mere besværligt at installere et berøringsfri armatur end et almindeligt armatur – og svaret er derfor ja. Det er dog kun lovligt selv at skifte vandhaner, såfremt installationen er lovlig, og hvis din bolig har afspærringsventil. Langt de fleste installationer er lovlige, ligesom langt de fleste boliger har afspærringsventiler flere steder i huset. Ofte vil der være afspærringsventiler både ved vandfordelingsledningen og ved hvert tapningssted, dvs. under hver vask. Afspærringsventiler er de håndtag, du kan lukke for vandet på. Du bør dog overveje, om dine VVS-færdigheder rækker til opgaven. Det kan ødelægge hanen og koste dyrt, hvis du installerer den forkert i første omgang. Både fordi berøringsfri armaturer ikke er de billigste vandhaner på markedet, og fordi det er surt at bruge tiden på at installere hanen, blot for at få en VVS’er ud alligevel.

Hvordan vælger jeg den rigtige berøringsfrie vandhane?

Hvis du skal til at købe en berøringsfri vandhane, er der nogle faktorer du bør overveje, der vil lede dig til den helt rigtige vandhane, der vil opfylde lige præcis dit behov.

Det første du bør overveje er, hvilket brand din vandhane skal være. Fordi vandhaner ikke er noget man køber ofte, skal de gerne skal holde i lang tid. Det kan derfor anbefales at købe fra et anerkendt brand, der er kendte for at producere holdbare produkter.

Derefter bør du overveje hvilket design din vandhane skal være. Den skal jo gerne passe ind sammen med resten af udseendet og indretningen, af dit badeværelse eller køkken.

Til sidst bør du overveje størrelsen af vandhanen. Den skal jo passe til vasken, så find ud af hvor høj og bred vandhanen skal være.

VIDEOER: Hjælp & Vejledning til Berøringsfrie Armaturer

Oras Vienda & Oras Electra – Berøringsfrie Armaturer

Oras Vienda og Oras Electra berøringsfri armaturer

Montering af Berøringsfri Armatur/Vandhane
Montering af berøringsfri vandhane

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *